Het Lightning Netwerk, de stadionomroeper van Arsenal en adoptie

Bitcoin is dé grote cryptocurrency, maar het heeft een probleem: schaalbaarheid. Het netwerk kan tot 10 transacties per seconde aan, daarna ontstaat een wachtrij. Op het hoogtepunt stonden 260.000 transacties in de wachtrij. Door de vraag naar snelle transacties schoten de transactiekosten omhoog.

De meest veelbelovende oplossing is het lightning netwerk. Hiermee worden transacties direct uitgevoerd tegen verwaarloosbare kosten. BitMEX heeft een mooie vergelijking hoe het lightning netwerk werkt:

In mei 2000 speelde Arsenal tegen Sheffield Wednesday. De wedstrijd eindigde in een 3-3 gelijkspel. Het meest spraakmakende moment kwam toen de stadionspeaker omriep dat de vrouw van meneer Smith bevallen was nadat het ziekenhuis het stadion gebeld had.

Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Iedereen heeft een mobiele telefoon. De relatie met Bitcoin? Op dit moment worden alle transacties gebroadcast over het hele netwerk, zodat alle miners de transactie kunnen controleren.

Met het Lightning Netwerk maak je connectie met mensen die je vertrouwd. Je verzend Bitcoins naar je Lightning wallet, waarna je deze naar de mensen kunt versturen met wie je een connectie hebt. Dit kan meerdere keren heen en weer, alleen het eindresultaat telt. Wanneer je wilt afrekenen wordt dit een ouderwetse transactie die naar het hele netwerk gebroadcast wordt.

Het mooie is dat je geen directe connectie met een vreemde hoeft te hebben. Als we een of meerdere gemeenschappelijke connecties hebben die vertrouwd zijn, werkt het systeem.

Zo gebeurt hetzelfde als bij de overstap op mobiele telefoons: transacties worden niet meer naar iedereen gestuurd (de stadionomroeper), maar alleen de betrokkenen.


In Augustus was er ook al een Bitcoin update die het netwerk schaalbaarder moest maken, SegWit. Waarom zijn er dan nog steeds problemen, en gebeurt hetzelfde bij het Lightning Netwerk?

Bij SegWit hadden exchanges en andere bedrijven geen prikkel om te updaten, aangezien transactiekosten doorberekend worden aan klanten. Bedrijven besloten daarom niet te investeren in updates naar SegWit. Het gevolg is dat het gebruik laag bleef.

(Bitstamp is een van de weinige exchanges die de transactiekosten op zich neemt. Niet ontoevallig gebruikt Bitstamp wel SegWit.)

Lightning is anders. Een lightning transactie wordt accuut uitgevoerd. Dat is handig voor de koper/verkoper en brengt een flink voordeel met zich mee.

Bovendien is het Lightning Netwerk een goede manier om de macht van miners te verminderen.