Met de blockchain worden bedrijven weer een nexus of contracts

Een bekende theorie in de economie is Nexus of contracts. Deze theorie ziet bedrijven als een verzameling contracten: met werknemers, klanten, leveranciers etcetera.

Verschillende economische modellen bouwen op deze theorie. Maar dankzij de blockchain worden bedrijven letterlijk verzamelingen contracten.

Eerder schreef ik dat een van de voordelen van de blockchain vertrouwen is:

Naast het verdwijnen van de tussenpersoon maakt de blockchain het mogelijk om gegevens op te slaan die nooit meer aangepast kunnen worden.

Bitcoin is de bekendste toepassing van de blockchain, maar Ethereum is dé nummer twee. Met Ethereum kunnen developers stukken code door de blockchain uit laten voeren. Die stukken code worden smart contracts genoemd.

Een smart contract is het gemakkelijkst te begrijpen met een vergelijking met frisdrankautomaten. Dit zijn eigenlijk hele domme apparaten. Het enige wat ze doen is wachten tot je er geld in stop. Wanneer je er geld instop is het enige wat de automaat doet je bestelde blikje drinken uitwerpen.

Een smart contract werkt net zo, maar dan met code. Je betaalt met een token om bepaalde code uit te voeren. Een voorbeeld van een blockchain die smart contracts mogelijk maakt is Ethereum. Je upload je code dan, betaalt met ETH waarna de Ethereum miners deze code uitvoeren.

Wie even droomt ziet hoe smart contracts vele taken kunnen vervangen: voorraad kan bijgehouden worden op een blockchain. Wanneer een leverancier goederen aflevert worden deze aan de voorraad-blockchain toegevoegd. Een smart contract ziet dit en betaalt de leverancier direct bij aflevering.

Naast leveranciers kunnen zo bijvoorbeeld ook freelancers betaald worden: een blockchain houdt het aantal gewerkte uren bij, een smart contract betaalt dan een bedrag per uur. Nog meer zaken die geautomatiseerd kunnen worden met smart contracts en blockchains: registratie en uitbetaling kilometervergoeding en het automatisch bestellen van een laptop voor nieuwe medewerkers.

Zo worden bedrijven letterlijk nexus’ of contracts.