De toekomst van restaurants

Afgelopen september startte UberEATS in Amsterdam. Ik studeerde toen een half jaar in Singapore en als ik en mijn roommates zin hadden in westers eten, bestelden we dat via UberEATS.

Een gerecht thuis laten bezorgen kostte hetzelfde als in restaurants. Maar waarom? We bezetten geen tafel, namen geen tijd in beslag van een serveerster en zaten ook niet in een restaurant op een dure plek op een mooie locatie.

Zou het niet logisch zijn als er restaurants zouden komen zonder tafels en zonder dure locatie?

Blijkbaar bestaat dit concept echt en heet het dark kitchens. De Financial Times schreef over Uber concurrent Deliveroo, dat ermee experimenteert: containers op een verlaten parkeerplaats met daarin een professionele keuken. Uit het artikel:

“You can’t cut your spend on food,” says Backman. “But you can cut front of house.”

Ook een mooie bijkomstigheid: koks die een restaurant willen starten kunnen zo de markt testen.

The relatively low costs of working here have allowed him to test Crust Bros’ entire concept before committing to a real restaurant, set to open in Waterloo later this month. According to Backman, about 20 per cent of restaurants fail in their first year.