Kwaliteit & aandacht

Quote kaart, een beetje schoppend zoals we gewend zijn, een belangrijk probleem in de retail aan. Punten waarop fysieke winkels webwinkels kunnen beconcurreren is het proberen en vergelijken van producten en het advies van personeel. Maar net dat laatste lijkt steeds vaker te ontbreken.

Een winkel die wel alles van haar producten weet is het Duitse Manufactum dat onlangs in het NRC stond.

Het verkoopt alledaagse producten met een twist: in elke categorie verkoopt het alleen het beste product. Dat selecteert het niet op basis van prijs, maar kwaliteit, gebruiksgemak en repareerbaarheid.

Dat is opvallend in een wereld met geruchten dat smartphonefabrikanten smartphones langzamer maken en lampen eerder kapot gaan zodat je ze eerder vervangt. Bij Manufactum kun je echter via de website reserveonderdelen bestellen, zodat je je theemaler van €316 altijd kunt repareren.

Mijn persoonlijke favoriet? De leren voetbal van koehuiden, die volgens de website alleen maar mooier wordt als je hem oliet en écht gebruikt.