Elf jaar Twitter

Twitter bestaat vandaag elf jaar. Ongeveer twee jaar naar de lancering plaatste ik mijn eerste tweet, als 58.212.548e gebruiker:

Grappig genoeg zag ik eerst het nut van Twitter niet, maar toen na mijn vader en oom ook mijn oma en zusje begonnen maakte ik dezelfde dag nog een account aan.

En dat was een prima keuze, want ik heb een hoop te danken aan Twitter. Dat komt natuurlijk door het open karakter van Twitter. Zo ontdekte en raakte ik bevriend met een grote groep ondernemende jongeren, waardoor ik betrokken raakte bij *bliep. Dankzij Twitter begon ik met bloggen, en dankzij Twitter had ik heel veel interessants te lezen.

Helaas presteert Twitter onder de verwachtingen. Dat wordt wel een beetje aangedikt, want ik las vandaag dat er nog steeds 313 miljoen maandelijkse gebruikers zijn.

De vraag is natuurlijk of Twitter ooit nog echt flink zal groeien. Sociale netwerken krijgen over het algemeen niet snel een tweede kans, zoals MySpace. Bovendien heeft Twitter een flinke drempel voor nieuwe gebruikers, zoals ik eerder schreef.

Wellicht moeten we Twitter gaan zien als professioneel niche netwerk. Naar mijn weten is Twitter nog steeds de nummer 1 voor nieuws, politieke discussies en de technologie wereld.

Wat dat betreft vind ik het verstandig dat Twitter gestopt is met Vine (entertainment) en vol ingezet heeft op live.