Beurshandelaren, dit is waarom Snapchat Facebook bedreigt

Snap Inc is vandaag naar de beurs gegaan.

De handel begon rond de $24 per aandeel, waardoor het bedrijf drie keer meer waard is dan Twitter.

Het belangrijkste product van Snap is Snapchat. Ook ik en mijn vrienden gebruiken Snapchat veel. Voor mij dus de uitgelezen kans om uit te leggen hoe Snapchat werkt, en hoe het Facebook bedreigt.

Wie Snapchat opent kan meteen een foto of video maken. Deze kun je doorsturen aan vrienden die je zelf selecteert. Je kunt hem ook zichtbaar maken voor al je vrienden, door de foto aan ‘je verhaal’ toe te voegen.

Verwacht geen perfecte kiekjes zoals bij Instagram en Facebook. Snapchat is snel en rauw. Foto’s (snaps) maak je interessanter met emoji’s, tekst en lenzen. Die projecteren bijvoorbeeld een masker op je hoofd.

Dat snelle en rauwe is in mijn optiek wat analisten missen over Snapchat. Het gaat om wat je meemaakt op dit moment. Plaats je na een vakantie misschien één foto op Facebook of Instagram, op Snapchat houd je je vrienden constant op de hoogte. Met snaps van lokaal eten, de zonsondergang, iemand in typische kleding, bekende gebouwen en het uitzicht vanaf het zwembad.

Spectacles is het andere product van Snap Inc. Dit is een zonnebril met stijlvol retro-ontwerp met een ingebouwde camera.

Een verademing vergeleken met Google Glass: hij ziet er stijlvol uit en je kunt er maar een ding mee: video’s van 10 seconden maken. Die worden naar je telefoon gestuurd waarna je ze kan delen.

Spectacles is Snap’s eerste product om het delen van snaps gemakkelijker te maken. Een keer klikken om te filmen en je vrienden zijn weer op de hoogte.

Dat is ook de grootste bedreiging voor concurrent Facebook in mijn ogen. Ik zie nu al steeds minder mensen zelf berichten plaatsen op Facebook. Mensen komen er vooral om content van pagina’s en websites te bekijken en te delen.

Op Instagram wordt nog wel meer door gebruikers gedeeld, maar niet in dezelfde mate als op Snapchat. Ik schat dat een gebruiker gemiddeld twee keer per maand iets op Instagram plaatst, maar wekelijks tot dagelijks op Snapchat.

Op Snapchat en via de Spectacles is het het dus pas echt gemakkelijk om content te delen. En waar je vrienden berichten, foto’s en video’s plaatsen, daar ben jij ook te vinden.