Apple Clips is geen sociaal netwerk

Apple lanceerde vandaag zonder enige poespas een rij nieuwe producten: een rode iPhone, een nieuwe iPad, nieuwe cases en een nieuwe app: Clips. Laatstgenoemde is het interessantst.

Met de app maak je snel uitgebreide video’s. De app voegt zelf emoji’s toe. Met Live Titles wordt gesproken tekst in teksten in beeld. De beste videodemo is te zien in het persbericht, waar ik helaas alleen maar naar kan linken.

Velen schreven meteen dat dit Apple’s alternatief is voor Snapchat en Instagram:

Daar ben ik het niet mee eens. Apple probeert geen sociaal netwerk te maken, zoals het ook schrijft in het persbericht:

Videos made with Clips can be shared directly to popular social networks and video websites, including Instagram, Facebook, YouTube, Vimeo and more. When sharing with friends in Messages, Clips can suggest who to share with based on the people who appear in the video, and the people a user shares with most often

Ryan Hoover heeft een duidelijker idee. Veel mensen nemen video’s op via Snapchat of Instagram, maar de meerderheid gewoon in de camera. De nieuwe Clips-app is een makkelijke en toegankelijke manier om snel een leuke video in elkaar te zetten.

Als laatste is er veel kritiek dat Apple de boot zou missen met machine learning (bergen data analyseren om betere voorspellingen te doen) en argumented reality (virtuele objecten toevoegen aan video).

Dat is sowieso niet waar, Apple was als een van de eersten bezig met machine learning toen het Siri lanceerde in 2010. Het gebruikt machine learning om talen beter te leren begrijpen.

Ook in Clips, een op het oog simpele app, is machine learning en argumented reality aanwezig. Zoals het ‘plaatsen’ van de emoji’s in de video’s en het herkennen van gesproken tekst. Tien tegen een dat Clips het onderwerp en emotie van een gesproken tekst herkent en de titels daarop aanpast.

Een eerder deze week gelanceerde Apple reclame toont bovendien ook argumented reality:

Het gebruik van machine learning en argumented reality is typisch voor Apple. Je hebt het bijna niet door, maar het gebeurt wel én werkt. Apple verveelt gebruikers niet graag met dingen die het zelf op de achtergrond kan doen.