Facebook home, geniale meesterzet.

Eergisteren lanceerde Facebook haar nieuwste product: Facebook home. Al langer gingen er geruchten rond dat Facebook een telefoon aan het maken was, en die zou donderdag gelanceerd worden. Het bleek toch even anders. Facebook Phone bleek een ‘launcher’, een extra laag over Android heen. En dat is vrij geniaal.

20130405-221541.jpg

Mensen als uitgangspunt

Het uitgangspunt van Facebook home zijn mensen, niet apps. Dat zie je dan ook terug. Met zogenaamde ‘chatheads’ zijn chats en berichten zijn vanuit elke app te bereiken, en navigatebalken zijn weggewerkt om meer ruimte voor je vrienden te maken. Ook toont het home screen foto’s en statussen van je vrienden.

Chatheads

The smartphone home screen is the most valuable real estate on the planet.

‘The smartphone home screen is the most valuable real estate on the planet’ is een uitspraak die ik de laatste tijd vaak voorbij hoor komen. En Facebook heeft het ook begrepen. Naast zoals eerder gezegd foto’s en statussen gaan er ook advertenties op het homescreen komen. Deze advertenties worden echter pas na de introductie ingevoerd.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo zijn sommige Android opties weggehaald, en werkt home alleen met Facebook, en twitter en andere netwerken zijn dus niet geïntegreerd. Een andere vraag is of je vrienden wel zulke mooie foto’s maken als de productfotos die Facebook verspreidt.

Verkoop

Klinkt leuk dat Facebook home, maar gaat het ook wat worden? Ja en nee. Door Facebook home als launcher te positioneren zal het veel mensen afschrikken het te installeren, omdat het toch anders is dan gewend en het ook een beetje hackerig overkomt. Maar, Facebook werkt ook samen met telefoonfabrikaten. Zo lanceert HTC (alleen in Amerika) voor $99 de HTC first, een speciale Facebook home telefoon. Als er meer van dit soort telefoons komen wordt Facebook home in mijn ogen toch een serieuze optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *